Ideiglenes forgalomtechnika – 5 alkalmazása

Ideiglenes forgalomtechnika 5 alkalmazása

A lap alján a rendelés menetét találod.

Kell neked ideiglenes forgalomtechnika terv?

Ez a leírás az ideiglenes forgalomtechnikáról szól. Az egyéb engedélyezési ügyek rendszerezése itt található.

Mikor nincs szükség forgalomtechnika tervre?

Fotgalomtechnika e1623921226139
 • Konténer elhelyezés parkolósávban, zöld területen, járdán
 • Forgalmi rend nem változik
 • Gyalogos forgalom számára az 1,5 m széles terület biztosított
 • Kizárólag zöld terület használata történik

Figyelem! A közterület használat és a munkakezdés abban az esetben is engedélyköteles, ha nem kell forgalomtechnikai terv! 

Építési felvonulási terület

Gyakori hiba, hogy egy területre több ideiglenes forgalomtechnikai terv születik. Ennek egyik példája, ha egy utcában több építkezés van egymással szemben. Ekkor mindkét járdát lefoglalják és a gyalogos forgalmat a túloldalra terelik. Így jutunk oda, hogy a gyalogosok a az úttesten bóklásznak.

Balesetveszélyes, erre neked kell figyelni!

Ilyen esetben jogilag a később érkező felelős a probléma megoldására. Kényszer esetén parkolósáv megszüntetésével lekerített gyalogos folyosó alakítható ki.

Hasonló eset alakulhat ki, amikor  a meglévő építési felvonulási területet nem veszi figyelembe a közmű építéshez készített forgalomtechnika terv. Ennek oka, hogy a terv korábban, a közmű tervezésnél készült el. Javaslom hogy legyen egy állandó forgalomtechnika tervező, aki ezeket gyorsan/olcsón össze tudja hangolni.

Fontos, hogy előre gondolkodj az építési terület kialakításánál közlekedésbiztonsági szempontból.

Volt eset, amikor újra kellett gondolni a teljes forgalomtechnikát amiatt, hogy az építési területen kereszteződéseknél nem biztosították a beláthatást és így balesetveszélyes kereszteződések alakultak ki.  Ilyen probléma lehet a kerítésre tett porfogó, illetve az iroda konténer.

Figyelj arra hogy a forgalomtechnika terv érvényességi ideje fél év. Ez rövid egy építkezéshez, de hosszú ahhoz hogy pont elfelejtsd mire lejár. Meghosszabbítani ezzel a formanyomtatvánnyal tudod. Erre a címre küld el.

Daruzás forgalomtechnika terve

Daruzás előkészítése esetén gondold át a következőket:

 • Az útban lévő autókat hogy szoríthatod ki?
 • A daru helyén kívül milyen helyekre van szükség pakoláshoz anyag tároláshoz stb.?
 • Éjszaka mit kell a területen hagyni?

A daruzás előtt nem árt megfigyelni a területet. Lesz-e olyan autó, ami hosszú ideig nem mozdul.  A megállni tilos táblát 48 órával korábban ki lehet helyezni dátum kiegészítő táblával. Javasolt az autókra cetliket kitenni, és a felszabadult helyeket külön elfoglalni. Ehhez célszerű, ha van a helyszínen ember.

Készíts fényképeket dátum bélyegzővel. Amikor a megállni tilos táblát kihelyezed fényképezd végig a kocsikat. Az újonnan beálltakat szintén fényképezd, hogy utóbb egy vita esetén tudd igazolni, hogy tilosban állt meg.

Előző nap jelezd a szabálytalanokat a Közterület-felügyeletnek. Előfordulhat, hogy nekik van elérhetőségük a gépjármű tulajdonosához.

A gépkocsik áthelyezését mindenképpen jogosultsággal rendelkező szakemberrel végeztesd lehetőleg a Közterület-felügyelet jelenlétében.

Éjszakára a munkaterületet ne hagyd baleset-veszélyesen. Ha lehet használja sárga villogó jelzéseket.

Út és járda építés

Út és járda építésénél figyelj arra, hogy az építési területen kívül anyag-, hulladéktárolás, konténer esetleg WC elhelyezése is biztosított legyen. Erről neked kell szólni a tervezőnek. 

Készíts ütemezett tervet ha lehet. Ha két ütemben dolgozol fele annyi a közút nem közlekedési igénybevételének díja.

Esetek legtöbbségében a közterület kiépítésekor még más munkák is zajlanak. Gondolj arra a tervezéskor, hogy már a vágyaid mást diktálnak a realitás ez.

A korábbi közmű építések helyreállítását is legkésőbb ekkor meg kell tenni. A terveket ehhez igazítsd. 

Közmű építés forgalomtechnikája

Közmű terv része szokott lenni az ideiglenes forgalomtechnika terv. Azonban ezt sok esetben nem tudod használni, mivel az egyéb munkák miatt más forgalomtechnikákhoz is kell alkalmazkodnod. Emiatt javaslom, hogy jó előre legyen az ütemezésnek megfelelő terved.

Nevtelen masolata

A legaktuálisabb probléma, hogy a közmű szolgáltatók által megbízott forgalomtechnika tervezők kapacitásai nem bírják a munkát, emiatt hosszú az ügyintézési idő. Sajnos erre nem lehetünk érdemben ráhatással. Ezzel a feladattal jelen körülmények között érdemes saját tervezőt megbízni.

A közterület helyreállításokat érdemes összehangolni: ez nem csak anyagi előnyt jelenthet, de a környezet is esztétikusabb lehet utána. A közútkezelő (tudom, hisz tudom) nem tudja a helyreállítást ilyen szinten kontrollálni, ezért mindenkinek teljes helyreállítást ír elő.

Rendezvények

Rendezvények forgalomkorlátozási tervezésén túl alvállalkozók bevonásával széleskörű segítséget kaphatnak. Kordon ügyinézés, rendezvény utáni takarítás mellett a közösségi közlekedés útvonal módosításának ügyintézését is intézzük. 

Komplett közterülethasználati szolgáltatás

Közterület használattal kapcsolatos szolgáltatások:

 • Forgalomtechnika tervezés, engedélyezés
 • Forgalomtechnikai kiépítése, bontása, eredeti állapot visszaállítása
 • Közterülethasználati ügyintézés
 • Tömegközlekedés elterelése
 • Lakossági kiértesítés
 • Koordináció, közútkezelői ügyintézés, BKKInfo bejelentés
 • Megállni tilos táblák hatályának biztosítása
 • Jármű áthelyezés

Hogy tudunk egyeztetni tervezésről?

Küld meg hova szeretnél forgalomtechnikai tervet.

Add meg kérlek a lefoglalandó hely méretét pontosan, hogy lássam hogy a forgalmat mennyire akadályozza.

Miután ezeket megküldted átbeszélhetjük a további teendőket, részleteket.

Scroll to top