FL embléma
FLORA LABOR
FŰTÉS-HŰTÉS VEZÉRLÉS

Vissza az előző oldalra!


FŰTÉS ÉS HŰTÉS VEZÉRLÉSE

Az épület téli fűtését és nyári hűtését folyadék fűtő-hűtő rendszer végzi. Ennek teljes vezérlésére van szükség egy KV2 kazánházi vezérlőre és egy vagy több OV2, OV3 osztó vezérlőre.

A következő sorokban tipikus rendszerek vázlatát találja, amelyek ezt a vezérlést használják:

Mit nyújt ez a vezérlés?

A rendszer elemei

A rendszer 230VAC feszültséggel működik, ezért az elemek kábelezését és szerelését csak szakember végezheti, a hálózati villanyszerelés előírásai szerint!

A szobatermosztátok

Rendszerünkhöz olyan termosztátok alkalmazhatók, amelyek fűtési illetve hűtési záró kontaktusa 230VAC (2A) kapcsolására képes.Fűtési üzemmódban a szobatermosztátok jelzik a fűtési igényt az osztóvezérlőnek. Hűtés esetén ugyanez a szobatermosztát ad jelet az osztóvezérlőnek. A termosztátot 1,5 m magasságban, napsütéstől és egyéb külső hőhatástól védett helyre célszerű felszerelni. Lehetnek olyan helyiségek, ahol vezérlés nélkül folyamatos a fűtés, ha a kazán fűt és a keringtető szivattyú dolgozik. Itt általában a nyári hűtés nem szükséges. Tipikusan ilyen a fürdőszoba. Két azonos rendeltetésű kis szoba, vagy padló- és falfűtés esetén elegendő lehet egy közös szobatermosztát. Hűtés esetén lehetőség van a padló zónák rendszerből való kikapcsolására.

A vezértermosztátok

A fűtést vagy a hűtést le lehet tíltani fűtési/hűtési vezértermosztáttal akár távolról is (előre programozással, vagy NET eléréssel). Külön is használható vezértermosztát csak a fűtéshez, csak a hűtéshez. A vezértermosztátot a vezérelni kívánt üzemmód szerinti legkedvezőtlenebb helyre célszerű szerelni: a fűtési vezértermosztátot egy északi, gyorsan kihűlő helyiségbe, a hűtésit pedig a legmelegebb déli helyiségbe. Feladata, hogy a mindenkori komfort, takarék és fagyvédő hőmérsékleti szinteket váltogassa, esetleg a napszaknak megfelelően programozott módon. Szükséges kapcsolási teljesítményük tipikusan 230VAC maximum 5A.

A zóna szelepek, zóna szivattyúk

"Zóna" alatt itt egy vagy több vízkört értünk, amelyek egyforma feltételekkel, egyszerre aktívak. A rendszer zónánkénti beavatkozó eszközei leggyakrabban a 230VAC rákapcsolására kinyitó kétallású motoros szelepek vagy termikus szelepek. Előfordulhat, hogy szelep nyitása helyett a zóna aktíválásához 230VAC szivattyút kell járatni. Ha ennek felvett teljesítménye nem több mint 200W, akkor ez közvetlen hajtható az osztóvezérlő zóna kimenetéről.

A váltó szelep

Ezek a kétutú, kétállású motoros szelepek a fűtési és a hűtési üzemmódok közötti átváltást végzik aszerint, hogy melyik csatlakozó páron kapnak 230VAC feszültséget (SPDT).

A fűtő és a hűtő szivattyú

Ezek a keringtető szivattyúk a kazán, illetve a folyadékhűtő működésekor dolgoznak. Ha ezek felvett teljesítménye nem több mint 200W, akkor ez közvetlen hajtható a kazánházi vezérlő kimenetéről.

A szekunder szivattyú

Ez a keringtető szivattyúk mind a kazán, mind a folyadékhűtő működésekor dolgozik. Ha a felvett teljesítménye nem több mint 200W, akkor ez közvetlen hajtható a kazánházi vezérlő kimenetéről.

A kazánházi vezérlő

KV2 kazánházi vezérlőn 230V-os főkapcsoló található. Ezzel a teljes kazánházi rendszer áramtalanítható, mivel a kazán és a szivattyúk tápellátása is ezen keresztül történik. A másik kapcsolóval a fűtési, a hűtési, illetve a semleges üzemmód választható ki. Semleges üzemmódban a kazán csak a használati melegvíz előállítását végzi. A KV2 kazánházi vezérlőhöz van bekötve a vezértermosztát és egy vagy több OV2, OV3 osztóvezérlő. A KV2 kazánházi vezérlő kimenetein beállítja a váltó szelepet, (üzemmódnak és az igénynek megfelelően) indítja a kazánt, a folyadékhűtőt és a keringtető szivattyúkat. Ez azt jelenti, hogy a kazán, a folyadékhűtő és a szivattyúk csak abban az esetben üzemelnek, ha ténylegesen igény van rá, és a vezértermosztát is engedélyezi azt.

Az osztóvezérlők

Egy OV2 osztóvezérlő  vagy OV3 osztóvezérlő kimenetein maximum hat zóna szelepeit, szivattyúit vezérli. A vezérlés a bemenetekre bekötött szobatermosztátok jele alapján történik. Ha egy szobatermosztát zár (télen hidegebb vagy nyáron melegebb van, mint a beállított érték), akkor nyitja a megfelelő termofejeket, indítja a megfelelő szivattyúkat és jelzi a fűtés vagy hűtés igényét a KV2 kazánházi vezérlőnek. Az OV2 osztóvezérlő maximum hat szobatermosztát szobatermosztát maximum hat zóna vezérlésére képes. (Pl.: Az 1. termosztát vezérli az 1. zónát, ami több vízkörrel fűt is, hűt is. Az 2. termosztát vezérli az 2. zónát, ami több vízkörrel csak fűt.) Az OV3 osztóvezérlő maximum hat zóna vezérlésére képes, de egy termosztát több különböző üzemre beállított zónát is vezérelhet. (Pl.: Az 1. termosztát három zónát vezérel azonos helyiségben. Vezérli az 1. zónát, ami több vízkörrel fűt is, hűt is; vezérli a 2. zónát, ami több vízkörrel csak fűt; és vezérli a 3. zónát, ami több vízkörrel csak hűt.)


Dokumentációk

Itt tölthető le nyomtatható általános ismertetés a vezérlés müködéséről (2 oldal).
Itt tölthető le nyomtatható kezelési tájékoztató a fűtés- és hűtésvezérlésről (2 oldal).


Vissza az előző oldalra!
 

 
PARTNEREINK


Szoftverfejlesztés

AGY logo
Agy Kft.


Könyvvitel

Energens Kft.


Épületgépészet  


 


 

Favicon maker- Create a favicon from any image