FL embléma
FLORA LABOR
FŰTÉS-HŰTÉS VEZÉRLÉS

Vissza az előző oldalra!


Csak fűtés vezérlése KV2F kazánházi vezérlővel és OV2F osztóvezérlőkkel

Ezt a megoldást olyan fűtőrendszereknél lehet használni, ahol az épület jellemzői a nyári hűtést szükségtelenné teszik.

Egy ilyen fűtőrendszert ábrázol ez a vázlat.

Mit nyújt ez a megoldás?

A rendszer elemei

A rendszer 230VAC feszültséggel működik, ezért az elemek kábelezését és szerelését csak szakember végezheti, a hálózati villanyszerelés előírásai szerint!

A szobatermosztátok

Rendszerünkhöz olyan termosztátok alkalmazhatók, amelyek fűtési záró kontaktusa 230VAC (2A) kapcsolására képes. Ezzel jelzik a fűtési igényt az osztóvezérlőnek. A termosztátot 1,5 m magasságban, napsütéstől és egyéb külső hőhatástól védett helyre célszerű felszerelni. Lehetnek olyan helyiségek, ahol vezérlés nélkül folyamatos a fűtés, ha a kazán fűt és a keringtető szivattyú dolgozik. Két azonos rendeltetésű kis szoba, vagy padló- és falfűtés esetén elegendő lehet egy közös szobatermosztát.

A vezértermosztát

A fűtést le lehet tíltani vezértermosztáttal akár távolról is (előre programozással, vagy NET eléréssel). Ezt gyorsan kihűlő helyiségben célszerű felszerelni. Feladata, hogy a mindenkori komfort, takarék és fagyvédő hőmérsékleti szinteket váltogassa, esetleg a napszaknak megfelelően programozott módon. Szükséges kapcsolási teljesítménye tipikusan 230VAC maximum 5A.

A zóna szelepek, zóna szivattyúk

"Zóna" alatt itt egy vagy több vízkört értünk, amelyek egyforma feltételekkel, egyszerre fűtenek. A rendszer zónánkénti beavatkozó eszközei leggyakrabban a 230VAC rákapcsolására kinyitó kétállású motoros szelepek vagy termikus szelepek. Előfordulhat, hogy szelep nyitása helyett a zóna aktíválásához 230VAC szivattyút kell járatni. Ha ennek felvett teljesítménye nem több mint 200W, akkor ez közvetlen hajtható az osztóvezérlő zóna kimenetéről.

A kazánházi vezérlő

KV2F kazánházi vezérlőn 230V-os főkapcsoló található. Ezzel a teljes kazánházi rendszer áramtalanítható, mivel a kazán és a szivattyúk tápellátása is ezen keresztül történik. A másik kapcsoló segítségével a fűtési, illetve a semleges üzemmód választható ki. Semleges üzemmódban a kazán csak a használati melegvíz ellátására szolgál. A kazánházi vezérlő fogadja az osztóvezérlők, illetve a vezértermosztát jelét. Fűtési üzemmódban, ha a vezértermosztát és legalább egy osztóvezérlő fűtési igényt jelez, indítja a kazánt és a keringtető szivattyúkat. Ez azt jelenti, hogy a kazán és a szivattyúk csak abban az esetben üzemelnek, ha ténylegesen igény van rá, és a vezértermosztát is engedélyezi azt.

Az osztóvezérlők

Egy OV2F osztóvezérlő kimenetein maximum hat zóna fűtését vezérli, a hat bemenetre bekötött szobatermosztát jele alapján. A kimenetekre ráköthető zónánként több zóna szelep, és/vagy egy kis zóna szivattyú. Ha egy termosztát zár (hidegebb van, mint a beállított érték), akkor az OV2F osztóvezérlő nyitja a szelepeket, járatja a szivattyút, és jelzi a fűtésigényt a kazánházi vezérlőnek.


Dokumentációk

Itt tölthető le nyomtatható kezelési tájékoztatót a fűtésvezérlésről (2 oldal).


Vissza az előző oldalra!
 

 
PARTNEREINK


Szoftverfejlesztés

AGY logo
Agy Kft.


Könyvvitel

Energens Kft.


Épületgépészet  


 


 

Favicon maker- Create a favicon from any image