FL embléma
FLORA LABOR
FŰTÉS-HŰTÉS VEZÉRLÉS

Vissza az előző oldalra!


Az energiatakarékosan vezérelt fűtés

A háztartások energiaszükségletének több, mint a felét a fűtési energia teszi ki. Helyes üzemeltetéssel és használati szokásokkal jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtés költsége.

Egy családi ház jellegű épület energiafelhasználás csökkentésére az alábbi lehetőségek vannak.

        Beavatkozás Energia csökkenés
Helyiséghőmérséklet csökkentése 2°C-kal 10%
Hatásos szellőztetés 4%
Csökkentett fűtés a hálószobában 6%
Éjszakai hőmérsékletcsökkentés 6%
Fűtés szüneteltetés 4%
Fűtőberendezés jobb szabályozása 6%
Jobb karbantartás 6%
Optimális beszabályozás és tisztítás 2%

Az utóbbi hárommal itt nem foglalkozunk. Ezek a lehetőségek egyik napról a másikra nem használhatók ki. A többi azonban megfelelően tervezett fűtési rendszer és szabályzó segítségével akár a mai naptól energiamegtakarítást eredményezhet.

Helyiség hőmérséklet csökkentése

A táblázatból látható, hogy ez az azonnali energiamegtakarítás leghatékonyabb módja. Az alábbi táblázat a helyiségek ideális téli hőmérsékletét adják meg használati idő alatt.

Lakószoba 20°C
Gyerekszoba 21-22°C
Étkező 20°C
Konyha 18°C
Hálószoba 16-18°C
Fürdőszoba 23°C
Közlekedő és előtér 15°C
Garázs Fűtetlen

Az ember hőérzete nem csak a levegő hőmérsékletén múlik. Legalább ennyire fontos, hogy a körülöttünk lévő tárgyak és a falak milyen hőmérsékletűek és meleget vagy hideget sugároznak-e felénk. Ezt a tulajdonságot használja ki a falfűtés. Ezzel a fűtési rendszerrel a hőmérséklet 2-3°C-kal csökkenthető azonos hőérzet mellett. Szintén a sugárzó hatás miatt nem célszerű a fűtőtestet eltakarni. Ellenben a hideg ablak elé érdemes estére a függönyt behúzni.

Az alacsonyabb nedvességtartalmú levegőt hűvösebbnek érezzük. A relatív nedvességtartalmat tovább csökkenti, ha magasabbra állítjuk a fűtést. Télen 17-21 °C, nyáron 19-24 °C hőmérséklet mellett 30- 70%-os relatív nedvességtartalom biztosít jó közérzetet. Ha száraznak és hűvösnek érezzük a levegőt, először párologtassunk, illetve növények elhelyezésével teremtsünk kedvezőbb klímát és csak ezután állítsuk a fűtést magasabb fokozatra.

Csökkentett fűtés a hálószobában

Az ágyban nem szükséges a lakó, dolgozó szobának a hőmérséklete. A 15-16°C-os hőmérséklet nem csak jelentős energiamegtakarítást jelent, hanem egészséges is. A hőmérséklet csökkentést egy órával a lefekvés előtt célszerű megkezdeni. Nagy hőtároló képességű falak esetén, nem túl hideg estéken a teljes fűtést le lehet állítani. Ha a helyiségben van saját termosztát vagy a fűtőtesteken hőfokszabályzó (termoszelep) van, akkor ezen lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet. Abban az esetben, ha az egész épületben van programozható vezértermosztát be lehet állítani, hogy éjszaka a vezértermosztát alacsonyabb hőmérsékletig engedélyezze a fűtést.

Elutazás esetén

Két napi távollét esetén 15°C-ra, hosszabb távollét esetén 12°C-ra érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. Két-három hetes távollét esetén már érdemes a fűtést csak fagyvédelemi szinten használni. Ha van vezértermosztát, akkor annak segítségével előre programozva, vagy NET-en beavatkozva oldható meg az átállítás. Ha nincs vezértermosztát, akkor jó megoldás, ha a egy-két fűtőtest kivételével az összest elzárjuk, és minden belső ajtót nyitva hagyunk. Másik jó megoldás lehet, hogy minden ajtót bezárunk, és helyiségenként egy radiátort majdnem elzárt állapotban hagyjuk.

Fűtés szabályozás lehetőségei

Szabályozás kazánhőfok-szabályozóval és radiátorokon lévő hőfokszabályzó szeleppel

Egyszerű, gyakori megoldás. Ebben az esetben csak az előremenő hőmérsékletet szabályozzák. A helyiségek hőmérséklete a radiátor hőfokszabályozó szelepével van szabályozva. Gyakori a túlfűtés, jól beállított rendszer esetén is akár 30% többlet tüzelőanyag felhasználást eredményez. Ennek első sorban az az oka, hogy az ember hőmérsékletigénye különböző tevékenységek esetén más és más.

Egy helyiség hőmérséklet szabályozójával

Egy helyiségben elhelyezett helyiséghőmérséklet-szabályozón kézzel vagy programozva lehet a kívánt helyiség-hőmérsékletet beállítani. A hőfokérzékelő kapcsolhatja a kazánt és a keringető szivattyút. A hőfokérzékelőt ott célszerű elhelyezni, ahol nem éri a ház többi helyiségétől nagyban eltérő hőhatás. A többi helyiség fűtővíz ellátása ennek megfelelően történik.

Ebben az esetben megoldott, hogy a hőmérséklet a napszaknak megfelelő legyen. Nappal és éjszaka hűvösebb, reggel és este pedig melegebb. Vannak termosztátok, amik támogatják a napi hatszori komfortváltást és a hétvégék is külön programozhatók.

Helyiségenkénti szabályozás

A helyiségenkénti szabályozás figyelembe veszi a valóságos hőmérséklet-változást és a kazánt illetve a szivattyúkat ennek megfelelően vezérli. Ez a vezérlési rendszer helyiségenként a legkomfortosabb fűtést biztosítja a energiatakarékos megoldással. Ilyen fűtésvezérlést biztosít a KV2F kazánházi fűtés vezérlő illetve a OV2F osztóvezérlő. Kisebb fűtő rendszerekben a FOV összevont vezérlő nyújtja ugyanezt.


Vissza az előző oldalra!
 

 
PARTNEREINK


Szoftverfejlesztés

AGY logo
Agy Kft.


Könyvvitel

Energens Kft.


Épületgépészet  


 


 

Favicon maker- Create a favicon from any image